składniki:
3 szkl mąki
125 g masła
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
1 szczypta pieprzu cayenne
1 i 1/2 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl miodu
4 łyżki powideł śliwkowych lub gęstego dżemu
15 suszonych śliwek
wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śliwki siekamy. Łączymy suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę do pierników, sodę, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy /spulchniamy/ np. przy pomocy rózgi. W garnku ucieramy jajka z cukrem, dodajemy jogurt i miód, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki. Gdy ciasto jest gładkie dodajemy powidło, śliwki, przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych bułką tartą keksówek. Pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez ok. 50-60 min.