składniki na ciasto:
nie pełna szkl mąki
5 jajek
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, ubijając cały czas dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie stopniowo dodajemy sypkie składniki i np. przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 32,5 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok 30 – 35 min.
składniki na masę kokosową:
250 g wiórek kokosowych
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
200 g masła
wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy wiórka, podgrzewamy cały czas i mieszamy aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodajemy masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
składniki na polewę i nasączenie ciasta:
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
100 g masła
1 szkl naparu kawy
cukier waniliowy
wykonanie:
Napar z kawy mieszamy z cukrem waniliowym. Czekoladę rozpuszczamy z masłem.
Wystudzone ciasto nasączamy naparem, następnie na ciasto wykładamy przestudzoną masę kokosową. Całość polewamy czekoladą i schładzamy w lodówce.