składniki na biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo suche składniki, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewały do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (33cm x 21cm) i pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st.C.
składniki na ciasto z białek:
6 białek
100 g wafelków Prince Pollo
100 g orzechów włoskich
100 g wiórek kokosowych
1 szkl cukru
wykonanie:
Orzechy oraz wafelki drobno siekamy i mieszamy z kokosem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie do ubitych białek dodajemy mieszankę suchych składników i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C.
składniki na krem:
6 żółtek
5 łyżek cukru
100 g miękkiego masła
wykonanie:
Żółtka ubijamy na parze, na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy masę jajeczną cały czas ucierając.
Na ostudzony biszkopt (możemy go na ponczować 1/2 szkl mocnego naparu z kawy) wykładamy krem a następnie ciasto z białek i lekko dociskamy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą.
czy ciasto z białek pieczemy?
Tak pieczemy. Już dopisałam w treści 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za uwagę 🙂