
składniki na biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl mąki
1/3 szkl cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżki oleju
nasączenie:
1/2 szkl mocnego naparu z kawy wymieszanego z 20 ml likieru kawowego
wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i dodajemy do ubitych jaj i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (33cm x 21cm). Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ponczujemy 1/2 szkl mocnego naparu z kawy z dodatkiem 20 ml likieru kawowego.
składniki na masę serową:
300 g serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
6 łyżek gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą. Śmietanę ubijamy z cukrem na „puszysto”, dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na ciasto wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki.
składniki na wierzch ciasta:
2 galaretki agrestowe
500 ml gorącej wody
2 owoce kiwi
opcjonalnie bita śmietana lub bezy do dekoracji
wykonanie:
Owoce obieramy i kroimy w plasterki a następnie w ćwiartki i układamy na masie serowej. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy zaczną tężeć przekładamy na owoce. Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem możemy ciasto udekorować kleksem bitej śmietany lub małą bezą.