składniki:
300 g mąki
125 ml mleka
15 g drożdży
50 g masła
1 jajko
50 g cukru
1 szczypta soli
dodatkowo:
1 jajo do smarowania ciasta
wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Miskę o średnicy ok. 20 cm oklejamy po zewnętrznej stronie folią aluminiową, którą smarujemy tłuszczem. Odwracamy miskę „do góry nogami”.
Gdy ciasto powoi swoją objętość, krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części a następnie każdą część na sześć równych części, w ten sposób otrzymujemy 18 kawałków. Z 10 części formujemy jednakowe wałki, które w równych odstępach układamy na misce. Jedną część ciasta odkładamy, robimy z niej kulkę, którą spłaszczamy i przyklejamy w miejscu łączenia wałków ciasta. Następnie z pozostałych części formujemy wałki, którymi przeplatamy naklejone na miskę wałeczki tworząc koszyk. Nożem odcinamy zbędne ciasto z 10 wałków. Uformowany koszyk i odstawiamy na ok 20. min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min.
Pozostałe ciasto dzielimy na trzy części, formujemy z nich trzy wałeczki i zaplatamy warkocz. Układamy na misce odwróconej „do góry dnem” smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180 st. C ok. 15 min.
Gdy upieczone ciasta będą schłodzone, najlepiej w następnym dniu łączymy rączkę z koszykiem za pomocą wykałaczek.