składniki na ciasto biszkoptowe:
80 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
125 g cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm lub nawet troszkę większej, gdyż ciasto po „złożeniu” 😉 wyszło wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
składniki na krem:
900 ml mleka
4 żółtka
400 g masła
330g cukru
110g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
wykonanie:
W 250 ml mleka mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy wymieszane składniki i chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy.
ponadto:
1 galaretka cytrynowa
ok. 300 g świeżych truskawek
350 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki.
wykonanie ciasta:
Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny, następnie krem ciemny. Układamy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto podajemy schłodzone. Przechowujemy w lodówce.
Mmm, idealny na lato 🙂