pyszna rolada z kremem truskawkowym i kawałkami owoców

2749


składniki na ciasto biszkoptowe:

70 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ściereczki

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok 15 min. Po upieczeniu ściągamy papier do pieczenia i przekładamy ciasto na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Zwijamy w roladę razem ze ściereczka i odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem truskawkowy:
500 g truskawek
250 ml śmietanki kremówki
2 galaretki truskawkowe
45 g cukru pudru
3/4 szkl gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 300 g truskawek miksujemy na mus, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy mus, mieszamy i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia kremu.

Ciasto rozwijamy, nakładamy krem truskawkowy, układamy pozostałe pokrojone na kawałki truskawki i zwijamy z powrotem. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem wierzch rolady posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy truskawkami.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here