składniki:
180 g mąki
110 g miękkiego masła
1 jajko
50 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
ok. 3 świeże, dojrzałe brzoskwinie
dodatkowo:
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru kryształu
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy wyrabiając elastyczne ciasto. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (22 cm średnicy). Wylepiamy również brzeg ok. 2 cm wysokości. Na cieście układamy pokrojone w grubsze plasterki brzoskwinie, posypujemy oprószamy cynamonem, posypujemy cukrem. Pieczemy w 170 st. C. przez ok 30 – 40 min. aż ciasto będzie złotego koloru.
Ależ ono śliczne! 🙂
Dziękuję 🙂 Troszkę nadużyłam cynamonu (jak widać na zdjęciu) ale ja po prostu lubię dużo cynamonu w tego typu ciastach 😉 Jeśli ktoś lubi bardziej słodsze to wierzch dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem 🙂