składniki na ciasto:
250 g herbatników czekoladowych
100 g masła
70 g czekolady gorzkiej
wykonanie:
Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez ok 25 min. a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem:
500 g serka mascarpone
ok. 180 – 200 g białej czekolady
dodatkowo:
ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jeżyny
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu układamy owoce, wciskając je w krem. Całość schładzamy najlepiej przez całą noc w lodówce.
Zachwycająca 🙂
Dziękuję 🙂