składniki na cisto:
190 g mąki
20 g cukru
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
1 szczypta soli
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
składniki na obłożenie:
4 jabłka
1/2 łyżki cynamonu
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka roztopionego masła
wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z cukrem, cynamonem oraz 1 łyżą mąki.
Cisto posypujemy pozostałą mąką, wykładamy jabłka i smarujemy je roztopionym masłem. Kawałki cista zwijamy do środka. Pieczemy ok. 40 – 50 min. w 180 st. C.