składniki:
140 g puree dyniowego
260 g mąki
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon oraz kardamon, mieszamy i zestawiamy z ognia. Następnie dodajemy puree dyniowe, żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z solą i delikatnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do natłuszczonej foremki keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 – 50 min., do tzw. suchego patyczka.
wygląda pysznie 🙂 z chęcią bym się poczęstowała 🙂
Bardzo lubię ciasta dyniowe; to ma taki piękny, karmelowy kolor 🙂