domowe drożdżówki z dżemem z cukinii

421
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na kruszonkę:
70 g mąki
50 g cukru
50 g masła

wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

składniki na nadzienie z cukinii:
1000 g obranej cukinii
1 galaretka cytrynowa
350 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

wykonanie:
Cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem oraz cukrem z wanilią i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok. Następnie smażymy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dodajemy suchą galaretkę mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy do zgęstnienia.

składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
100 g cukru
220 g mleka
1 jajko
40 g drożdży
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo
białko do posmarowania drożdżówek

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy ok. 25- 30 min. w 170 st. C.

drozdzowki_z_cukinia

(Visited 447 times)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here