bułeczki z leśnymi grzybami

1935


składniki na cisto:
3 szkl mąki
15 g drożdży
2 jajka
125 ml letniego mleka
100 g masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy na 15 min. Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz jajka i zagniatamy cisto.Po chwili dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

składniki na nadzienie:
500 g grzybów leśnych np. borowików
100 g sera żółtego, może być wędzony
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Cebule obieramy, kroimy e kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy grzyby i dusimy, aż płyn odparuje, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzenia dodajemy jajko, starty ser, tymianek, natkę pietruszki, mieszamy i doprawimy solą oraz pieprzem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy 8 kwadratów. Na środek każdego nakładamy nadzienie i zwijamy boki do środka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą smarujemy mlekiem i pozostawiamy na ok. 10 min. do podrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Tak samo przygotowujemy pozostałą część ciasta. Gotowe możemy jeszcze dodatkowo posypać startym żółty serem, ponownie chwilkę zapiec (aby tylko ser się roztopił) i podać np. z czerwonym barszczem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here