tarta serowa z różyczkami

1862


składniki na cisto:

220 g maki
4 łyżki cukru pudru
125 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Na stolnicy siekamy mąkę z masłem, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtko, ponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C.

składniki na masę serową:
300 g serka białego
25 g masła
100 g cukru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 jajko
100 ml mleka

wykonanie:
Ser mielimy dwa razy. Białko oddzielamy od żółtka. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, budyń oraz ser i miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Gotową mase przelewamy na podpieczony spód.

dodatkowo:
2 czerwone jabłka
sok z 1 cytryny
woda

wykonanie:
W miseczce mieszamy zimna wodę z sokiem z cytryny. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy jabłka na cienkie plasterki, wkładamy je do miski z wodą wymieszana z sokiem z cytryny. Plasterki jabłek zwijamy w rulonik na zakładkę tworząc kształt kwiatu róży. Zwinięte róże umieszczamy na masie serowej. Całość pieczemy przez ok. 35 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

tarta_z_rozyczkami2

tarta_z_rozyczkami3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here