wykonanie:
4 pomarańcze
2 cytryny
25 g imbiru
150 g cukru
1 łyżeczka soli
60 ml wody
wykonanie:
Imbir obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny oraz solą. Po zagotowaniu odcedzamy. Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy. Obieramy ze skórek, i białej gorzkiej części. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy imbir oraz skórkę z jednej pomarańczy. Wszystko miksujemy przy pomocy np. blendera, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taki dżem przydaje się np. do przekładnia ciast z masami.