domowa pieczona karkówka

1347


składniki:

ok. 2000 g karkówki
100 g cebuli
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
6 ziarenek gorczycy
10 ziarenek pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2-3 łyżki majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka miodu
125 ml octu jabłkowego
125 ml oleju
sól, pieprz
1 łyżka mąki

wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy czosnkiem i cebulą, posypujemy solą i pieprzem. Z ziół, miodu i octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień lub dwa w chłodne miejsce.
Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 240 st. C ok. 30  min. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 180 st. C i pieczemy 60 min. Odwracamy karkówkę  na drugą stronę i pieczemy kolejne 60 min. Po upieczeniu odstawiamy naczynie do całkowitego ostygnięcia. Możemy podawać na ciepło do obiadu lub na zimno jako przystawka.

karkowka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here