składniki:
ok. 2000 g karkówki
100 g cebuli
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
6 ziarenek gorczycy
10 ziarenek pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2-3 łyżki majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka miodu
125 ml octu jabłkowego
125 ml oleju
sól, pieprz
1 łyżka mąki
wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy czosnkiem i cebulą, posypujemy solą i pieprzem. Z ziół, miodu i octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień lub dwa w chłodne miejsce.
Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 240 st. C ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 180 st. C i pieczemy 60 min. Odwracamy karkówkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 60 min. Po upieczeniu odstawiamy naczynie do całkowitego ostygnięcia. Możemy podawać na ciepło do obiadu lub na zimno jako przystawka.