schab faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami

9174

składniki:
1300 g schabu
350 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1 nieduża cebula
2 jajka
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki kozieradki
pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
1 łyżka masła
1 marynata do mięsa

wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy długim i ostro zakończonym nożem wzdłuż na pół tak, by powstał jeden szeroki płat. Mięso nacieramy marynatą z obu stron i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu.
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę masła, dodajemy pieczarki i cebulę, wszystko razem smażymy.
Do mięsa mielonego dodajemy kozieradkę, cząber, jaja, sól i pieprz do smaku oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Pieczarki dodajemy do mięsa mielonego i wyrabiamy na jednolitą masę.
Na schab nakładamy mięso mielone, rozsmarowujemy równomiernie i zwijamy w rulon. Nacieramy dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę
Związujemy nicią lub wkładamy do siatki do wędzenia szynki a następnie do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Pieczemy w temp. 170-180 stopni C przez ok. 1 godz. 20 minut.
Schab pieczony możemy podawać jako danie główne na ciepło jak również przystawka na zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here