toscakaka – ciasto ucierane z migdałami

3254


składniki na ciasto:

150 g mąki
150 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
60 g masła
80 ml maślanki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szczypta soli
dodatkowo opcjonalnie:
dżem borówkowy

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiewamy stopniowo mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy maślankę, sól oraz wystudzone masło i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 160 st. C z termoobiegiem.

składniki na karmelizowane migdały:
150 g migdałów
30 ml maślanki
2 łyżki miodu
100 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej

wykonanie:
Migdały grubo siekamy. Cukier, miód oraz maślankę przekładamy na patelnię, podgrzewamy na mały ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy migdały oraz sól i mieszamy całość przez ok. 5 min.

Skarmelizowane migdały wykładamy na gorące ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, aż migdały nabiorą złotego koloru. Odstawiamy ciasto do wystudzenia a następnie opcjonalnie przekrawamy na dwa blaty i przekładamy dżemem borówkowym.

toscakaka

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here