jabłka zapiekane z ciastem francuskim

    834
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki:
    2 jabłka np. typu reneta
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki miodu
    2/4 łyżeczki cynamonu
    szczypta imbiru
    ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm)
    opcjonalnie:
    2 łyżki grubo  posiekanych orzechów

    wykonanie:
    Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez ok. 10 – 15 min.

    (Visited 528 times)

    3 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here