składniki na ciasto makowo kokosowe:
5 białek
200 g wiórek kokosowych
100 g maku
90 g cukru
dodatkowo:
duże opakowanie podłużnych biszkoptów
polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Na koniec dodajemy mak oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
składniki na kerem:
500 ml mleka
200 g masła, miękkiego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
wykonanie:
125 ml mleka mieszamy z dwoma opakowaniami budyniu. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszamy do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. Gotową masę wykładamy równomiernie na upieczone wcześniej cisto. Na wierzchu układamy jeden przy drugim podłużne biszkopty. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.
Ten przepis to niewypał. Ciasto do wyrzucenia. brakuje w masie pozycji: żółtka utrzeć z cukrem i budyniem i dopiero do mleka. Gratuluję i dziękuję za zmarnowany czas przed świętami.
Ten przepis jest dobry 🙂 Ciasto powstało na tzw. białkach, które pozostały z innych przepisów, w których nie były potrzebne. A masa to zwykły krem budyniowy, najprostszy pod słońcem 🙂 do którego nie dodaje się żółtek. Jedynie co bym zmieniła to polałabym całość polewą czekoladową 😉 No ale cóż różne są gusta… Tobie nie smakuje a innym smakuje… 🙂 A na święta radzę piec ciasta, które już Ci się udały i smakowały 🙂 Pozdrawiam ciepło i jeszcze świątecznie 🙂