ciasto kocie języczki

347
[Głosów:1    Średnia:1/5]


składniki na ciasto makowo kokosowe:

5 białek
200 g wiórek kokosowych
100 g maku
90 g cukru
dodatkowo:
duże opakowanie podłużnych biszkoptów
polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Na koniec dodajemy mak oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

składniki na kerem:
500 ml mleka
200 g masła, miękkiego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru

wykonanie:
125 ml mleka mieszamy z dwoma opakowaniami budyniu. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszamy do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. Gotową masę wykładamy równomiernie na upieczone wcześniej cisto. Na wierzchu układamy jeden przy drugim podłużne biszkopty. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.

ciasto_kocie_oczka

(Visited 5 945 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here