makaron spaghetti ekspresowe

250
[Głosów:0    Średnia:0/5]


składniki:

300 g makaronu spaghetti
3 duże pomidory
3 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sproszkowanej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 pęczka pietruszki
oregano
sól, pieprz
opcjonalnie:
ok. 50 g sera grana padano

wykonanie:
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zostawiając ok. 130 ml wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy, na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, razem z ich sokiem, wodę z gotowania makaronu orz paprykę i dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy. Na talerzu dodatkowo posypujemy posiekana natką. Opcjonalnie przed podaniem możemy posypać startym serem.

spaghetti_szybie1

(Visited 302 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here