składniki:
300 g makaronu spaghetti
3 duże pomidory
3 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sproszkowanej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 pęczka pietruszki
oregano
sól, pieprz
opcjonalnie:
ok. 50 g sera grana padano
wykonanie:
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zostawiając ok. 130 ml wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy, na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, razem z ich sokiem, wodę z gotowania makaronu orz paprykę i dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy. Na talerzu dodatkowo posypujemy posiekana natką. Opcjonalnie przed podaniem możemy posypać startym serem.