składniki na ciasto:
180 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g cukru
1 żółtko
100 g masła, schłodzonego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt koła (ok. 24 cm średnicy) a następnie z jednej strony wydłużamy na kształt pisanki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie pieczemy w 200 st. prze ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę kajmakową:
100-150 g gotowej masy kajmakowej
10-20 g masła, miękkiego (ilość zależy od stopnia twardości masy kajmakowej)
dodatkowo do dekoracji:
migdały, żurawina, pestki z dyni, kandyzowana skórka pomarańczowa
wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście. Wież dowolnie dekorujemy. Ciasto schładzamy w lodówce.