jajka zapiekane w szynce

1487

składniki:
4 jajka
4 plasterki szynki
1 pieczarka
oliwa z oliwek
czosnek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
szczypiorek, narka pietruszki

wykonanie:
Pieczarkę drobno kroimy i podsmażamy. 4 kokilki lub foremki na muffiny smarujemy oliwą z oliwek. W każdej foremce umieszczamy po jednym plasterku szynki tak aby przykrywała całą powierzchnię foremki, tworząc po upieczeniu miseczkę. Do środka każdej wkładamy cząstki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Całość zapiekamy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

jajka_w_szynce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here