składniki:
150 g mąki
90 g cukru
100 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 cytryny
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Masło roztapiamy. Cytrynę szorujemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy tylko wierzchnią, żółtą część, na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz przestudzone masło i również delikatnie całość mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonych foremek do magdalenek lub mini babeczek. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 10 -15 min., do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Wyglądają świetnie! I ta cytrynowa nutka 🙂
Śliczne! W dodatku cytrynowe -Pycha! 🙂