składniki:
135 g mąki orkiszowej lub pszennej
85 g mąki ziemniaczanej
50 g wiórków kokosowych
250 g masła
6 jajek
240 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na parze (naczynie ze składnikami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy masa podwoi swoją objętość i będzie puszysta ściągamy z garnka. Dodajemy stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Następnie dodajemy masło oraz wiórka kokosowe i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do dużej, natłuszczonej formy na babkę lub tortownicy z kominem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z formy, odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy. Ja użyłam domowej białej polewy tutaj przepis.