marynowane żeberka wieprzowe z grilla

1912

składniki:
1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek)
składniki na marynatę:
125 ml przecieru pomidorowego (lub 60 ml koncentratu pomidorowego wymieszanego z 60 ml przecieru pomidorowego)
1 – 2 łyżeczki tabasco
2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz

wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej żeberka i gotujemy przez ok. 10 min. Po tum czasie odsączamy je i umieszczamy w dużej szklanej misie. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na jednolity sos. Polewamy nim żeberka, dokładnie obtaczamy aby całe były pokryte marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez 10 -15 min. Następnie przesuwamy je na mniej rozgrzaną część grill i pieczemy przez kolejne 15-20 min. od czasu do czasu odwracając je i smarując pozostałą marynatą. Upieczone żeberka podajemy z ulubionymi sałatami, surówkami.

zeberka_pikantne1

zeberka_pikantne2

2 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here