domowa konfitura z płatków róży

2887

składniki:
200 g świeżych płatków róży
400 g cukru
opcjonalnie:
rum, sok z cytryny do smaku

wykonanie:
Płatki róży przepłukujemy wodą, osuszamy. Umieszczamy w makutrze, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na w miarę gładką konfiturę. Z płatków możemy poodrywać białe końcówki, które nadają troszkę goryczki. Do konfitury opcjonalnie dodajemy do smaku rum lub sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.

konfitura_z_plat_rozy

2 KOMENTARZE

  1. Przepadam za różaną konfiturą, ale jeszcze nigdy nie próbowałam robić jej w domu. Niby smażyłam „domowe” pączki, ale ze sklepowym nadzieniem. Nie sądziłam, że jej przygotowanie jest tak proste i mało czasochłonne, szłam więc na łatwiznę. Muszę tylko rozejrzeć się za surowcem, bo sama nie hoduję róż. Swoją drogą, udało Ci się uzyskać piękny kolor, choć ten jest pewnie zależny od odcienia płatków, pozdrawiam : )

    • Dziękuję za miły komentarz 🙂 Smak i zapach tej konfitury jest nieporównywalny do tej ze sklepu 🙂 Do wykonania jej użyłam płatków róży o nazwie pomarszczona, jest to stara odmiana róży, którą można najczęściej spotkać w starych ogrodach. Pozdrawiam serdecznie 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here