składniki:
210 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru
20 g masła, w temperaturze pokojowej
250 ml mleka
2 jajka (osobno białka i żółtka)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo do podania:
truskawki
cukier puder
bita śmietana
rozpuszczona czekolad
wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem, nakładamy partiami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na kratę. Podajemy np. z truskawkami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą.