ciasto z serkiem mascarpone i truskawkami

7986

ciasto_z_mascarpone_truskawskładniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt:
110 g maki orkiszowej
25 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
3 jajka (osobno białka i żółtka)
1 szczypta soli
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z opcjonalnie proszkiem do pieczenia  ja do jednego z biszkoptów nie dodałam, dlatego jest różnica kolorów) i mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (21x26cm) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone
70 g cukru pudru
1 żółtko

wykonanie:
Żółtko i cukier wkładamy do garnka. Garnek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą i miksujemy, aż z cukru i żółtka powstanie gładka masa. Serek mascarpone miksujemy w osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

składniki na wierzch ciasta:
ok. 200 g świeżych truskawek
350 ml gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
dodatkowo:
woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniczku i przekrawamy wzdłuż.

wykonanie ciasta:
2/3 masy wykładamy na pierwszy biszkopt nasączony wodą różaną, przykrywamy drugim biszkoptem, również go nasączamy wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretą. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here