składniki na ciasto czekoladowe:
200 g czekolady gorzkiej
150 g cukru pudru
115 g mąki orkiszowej
200 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo jajka, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy. Wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
składniki na masę serową:
700 g sera białego
60 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
150 ml ciepłej wody
dodatkowo:
ok. 500 g świeżych truskawek, bez szypułek
wykonanie:
Ser mielimy 3 razy. Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zmielony ser miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do niej galaretkę, miksujemy. Taką śmietankę dodajemy do sera i miksujemy na małych obrotach do połączenia się. Gotową masę serową równomiernie wykładamy na spód czekoladowy i wciskamy w nią świeże truskawki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
składniki na mus truskawkowo różany:
600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
250 ml wody
20 g świeżych płatków róży
50 g cukru
wykonanie:
Cukier miksujemy z pałatkami róży. Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy suche galaretki oraz zmiksowany cukier z płatkami róż, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejący mus wylewamy na masę serową z truskawkami. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia musu. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
A tan nie trzeba proszku do pieczenia?
nie trzeba.