ciasto z malinami i galaretką

25569

składniki na biszkopt:
4 jajka
100 g mąki
145 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 21×32 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem budyniowy z czekoladą:
2 budynie waniliowe bez cukru
500 ml mleka
200 g masła, w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru
50 g czekolady gorzkiej

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę.

składniki na wierzch:
3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone
300 – 400 g malin, świeżych
750 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

wykonanie ciasta:
Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ok. 15 min. wcześniej wyciągamy ciasto aby masa zmiękła.

ciasto_z_malin_gal2

ciasto_z_malin_gal1

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here