pierogi ze śliwkami

    1117
    [Głosów:2    Średnia:5/5]

    składniki na ciasto pierogowe:
    ok. 500 g mąki
    ok. 200 g wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju

    wykonanie:
    Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy cząstkę śliwki, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem , polane śmietaną, oprószone cukrem pudrem i opcjonalnie cynamonem.

    składniki na nadzienie i dodatki:
    ok. 500 g śliwek (wypestkować i pokroić na dwie lub cztery części)
    roztopione masło
    śmietana
    cukier puder
    opcjonalnie:
    cynamon

    pierogi_ze_sliwkami1

    pierogi_ze_sliwkami

    pierogi_ze_sliwkami2

    (Visited 746 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here