zapiekanka z pomidorami

1949

składniki:
500 g świeżych mięsistych pomidorów (malinówka, bawole serca)
700 g ziemniaków
200 g kiełbasy
2 cebule
100 g sera żółtego
250 ml mleka
2 jaka
1 łyżka maki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, oregano
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie odcedzamy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w plastry.  Kiełbasę kroimy w kostkę. W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: plastry ziemniaków, plastry pomidorów, zeszklona cebula, kiełbasa i tak powtarzamy jeszcze raz i kończymy ziemniakami. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z jajkami, gałką muszkatołową, oregano, solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40 min. Pod koniec zapiekania zapiekankę posypujemy startym serem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

zapiekanka_z_pomidorem1

zapiekanka_z_pomidorem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here