składniki:
1 opakowanie wafli
4 łyżki powideł śliwkowych
200 g masła
50 ml mleka
20 g kakao
175 g cukru
1 łyża mąki
100 g orzechów włoskich
wykonanie:
Orzechy siekamy w miarę drobno, możemy je również podprażyć na suchej patelni. Do rondelka z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukier wymieszany z kakao oraz mąką. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy powidło oraz orzechy i mieszamy. Gotową masą smarujemy masą i układamy jeden na drugim. Całość dociskamy, zawijamy np. folią spożywczą i obciążamy np. dużym garnkiem z wodą. Po paru godzinach możemy kroić na dowolne kawałki. (Możemy również jedną warstwę posmarować powidłem zamiast dodawać je do masy)