domowe wafelki czekoladowe z nutką kawy

5397

składniki:
1 opakowania kwadratowych wafli
100 g czekolady gorzkiej
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
100 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu

wykonanie:
Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy mleko z puszki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i jeszcze ciepłą ale nie gorącą masą przekładamy wafle. Wafle smarujemy 2-3 łyżami masy. Całość zawijamy folią spożywczą, odstawiamy pod obciążeniem na ok. 60 min. do zastygnięcia masy. Gotowy wafel kroimy na mniejsze porcje.

wafel_czeko_kajmak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here