domowe wafelki czekoladowe z nutką kawy

    1637
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    1 opakowania kwadratowych wafli
    100 g czekolady gorzkiej
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    100 g masła
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki rumu

    wykonanie:
    Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy mleko z puszki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i jeszcze ciepłą ale nie gorącą masą przekładamy wafle. Wafle smarujemy 2-3 łyżami masy. Całość zawijamy folią spożywczą, odstawiamy pod obciążeniem na ok. 60 min. do zastygnięcia masy. Gotowy wafel kroimy na mniejsze porcje.

    wafel_czeko_kajmak

    (Visited 2 597 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here