składniki na masę makową:
400 g gotowej masy makowej
50 g masła, miękkiego
1 jajko
wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się zważy to się tym nie przejmujemy). Dodajemy masę makową i miksujemy do połączenia się składników.
składniki na masę serową:
250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
250 g serka ricotta
1 jajko
100 g cukru
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników.
dodatkowo:
70 g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki masła
orzechy włoskie, posiekane
kandyzowana skórka pomarańczowa
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
12 papierowych papilotek rozkładamy w formie do muffinek. Do każdej wkładamy równą warstwę masy makowej, na którą wykładamy masę serową. Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone polewamy czekoladą, posypujemy posiekanymi orzechami i kandyzowana skórka pomarańczową. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj)
Pyszny pomysł!