babeczki makowo serowe

6097


składniki na masę makową:

400 g gotowej masy makowej
50 g masła, miękkiego
1 jajko

wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się zważy to się tym nie przejmujemy). Dodajemy masę makową i miksujemy do połączenia się składników.

składniki na masę serową:
250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
250 g serka ricotta
1 jajko
100 g cukru
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników.

dodatkowo:
70 g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki masła
orzechy włoskie, posiekane
kandyzowana skórka pomarańczowa

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.

12 papierowych papilotek rozkładamy w formie do muffinek. Do każdej  wkładamy równą warstwę masy makowej, na którą wykładamy masę serową. Pieczemy przez ok. 30 min. w  170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone polewamy czekoladą, posypujemy posiekanymi orzechami i kandyzowana skórka pomarańczową. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj)

makowo_serowe1

makowo_serowe

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here