ciasto delicja

245
[Głosów:0    Średnia:0/5]


składniki na ciasto biszkoptowe:

110 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
155 g cukru
5 jajek

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki (21cm x 25,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.

składniki na warstwę galaretkową:
2 galaretki o smaku pomarańczowym
2 duże pomarańcza
700 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do galaretki.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
170 g masła, miękkiego

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią. W pozostałej części mleka mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczana oraz żółtka a następnie wlewamy mieszankę do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksujemy.

składniki na krem czekoladowy:
200 g czekolady mlecznej
50 g orzechów laskowych
200 g śmietany kremówki

wykonanie:
Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy połamana czekoladę, odstawiamy na ok. 2 min., a następnie dokładnie mieszamy na aksamitny krem. Orzechy podprażamy na suchej patelni, wykładamy je na ściereczkę i pocieramy aby usunąć skórki, następnie siekamy je i dodajemy do kremu. Opcjonalnie blaty biszkoptu możemy naponczować sokiem z 1 pomarańczy wymieszanym z 25 ml alkoholu lub wody.

wykonanie ciasta:
Na pierwszy blat biszkoptu wylewamy tężejącą galaretkę z pomarańczami i przykrywamy drugim blatem. Wierzch biszkoptu smarujemy kremem czekoladowym na który wykładamy masę budyniową. Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce. (inspiracja z przepisu znalezionego na blogu zjemto.blox.pl)

ciasto_delicja2

(Visited 7 271 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here