![knedle_ze_sliwkami](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2016/09/696x464xknedle_ze_sliwkami.jpg.pagespeed.ic.Fzgy0-V07n.jpg)
składniki na ciasto:
700 g ziemniaków
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 jako
sól
wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części. Z każdej formujemy grubsze wałek i kroimy na kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy na okrągły placek, na każdym kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie)
składniki na nadzienie i dodatki:
ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych (wypestkować)
masło
bułka tarta
cukier puder
śmietana
cynamon
jak ja lubię knedle! Tylko raz jadłam w tym roku, muszę powtórzyć:)
ja też lubię 🙂 Choć za farszem owocowym nie przepadam to te mi bardzo smakowały 🙂 bo chyba była dobra śliwka węgierka 😉