składniki na ciasto:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g maki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajka, dwie mąki i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników w gładką masę.
składniki na farsz:
500 g pieczarek
ok. 200 g cebuli
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
wykonanie
Pieczarki i cebulę drobno siekamy, przekładamy na patelnię z tłuszczem i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy bułkę tartą i jajko, mieszamy wszystko i w razie potrzeby doprawiamy.
Z ciasta formujemy placuszki nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy kuleczki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy z roztopionym masłem lub sosem pieczarkowy.