domowa gorąca czekolada

    540
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki:
    100 g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
    4 łyżki kakao niesłodzonego
    2 łyżki kakao mlecznego (np. Puchatek)
    3 łyżki cukru pudru
    mleko
    opcjonalnie:
    2 łyżki mąki kukurydzianej (do zagęszczenia)
    2 kopiate łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej
    cynamon, kardamon

    wykonanie:
    Czekoladę ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze. Wszystkie suche składniki przekładamy do słoika, który zakręcamy i potrząsamy nim w celu wymieszania się składników. Opcjonalnie dodajemy kawę rozpuszczalną, cynamon i kardamon do smaku. Tak przygotowaną suchą czekoladę przechowujemy w zakręconym słoiku i kiedy najdzie nas ochota mieszamy z mlekiem. 200 ml mleka podgrzewamy, jak mleko będzie już gorące dodajemy 2-2,5 łyżki wymieszanych suchych składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.

    (Visited 267 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here