domowa gorąca czekolada

213
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
100g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
4 łyżki kakao niesłodzonego
2 łyżki kakao mlecznego (np. Puchatek)
3 łyżki cukru pudru
mleko
opcjonalnie:
2 łyżki mąki kukurydzianej (do zagęszczenia)
2 kopiate łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej
cynamon, kardamon

wykonanie:
Czekoladę ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze. Wszystkie suche składniki przekładamy do słoika, który zakręcamy i potrząsamy nim w celu wymieszania się składników.  200 ml mleka podgrzewamy, jak mleko będzie już gorące dodajemy 2-2,5 łyżki wymieszanych suchych składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.

(Visited 221 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here