składniki:
100 g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
4 łyżki kakao niesłodzonego
2 łyżki kakao mlecznego (np. Puchatek)
3 łyżki cukru pudru
mleko
opcjonalnie:
2 łyżki mąki kukurydzianej (do zagęszczenia)
2 kopiate łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej
cynamon, kardamon
wykonanie:
Czekoladę ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze. Wszystkie suche składniki przekładamy do słoika, który zakręcamy i potrząsamy nim w celu wymieszania się składników. Opcjonalnie dodajemy kawę rozpuszczalną, cynamon i kardamon do smaku. Tak przygotowaną suchą czekoladę przechowujemy w zakręconym słoiku i kiedy najdzie nas ochota mieszamy z mlekiem. 200 ml mleka podgrzewamy, jak mleko będzie już gorące dodajemy 2-2,5 łyżki wymieszanych suchych składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.