składniki:
250 g sera białego, zmielonego (twarogu)
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 szczypta soli
ok. 12 szt. śliwek
wykonanie:
Ser dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem.
Jejku smak dzieciństwa. Bede musiala zrobić takie