składniki na ciasto kruche:
470 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru pudru
5 żółtek
250 g margaryny
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja spód ciasta podpiekam)
składniki na warstwę owocową i piankę:
ok. 800 g śliwek (tyle aby przykryć ciasto)
5 białek
250 g cukru kryształu
2 kisiele wiśniowe (każdy po 38 g)
wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na dwie części. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy suchy kisiel i delikatnie mieszamy.
Na spód ciasta wykładamy równomiernie połówki śliwek, na nie rozsmarowujemy piankę. Na piankę ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 45-60 min. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.