składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
130 g masła, miękkiego
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 jabłka
wykonanie:
Jabłka obieramy przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy równolegle. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, za każdym dodaniem miksujemy do połączenia się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy, dodajemy sól,, cynamon oraz ekstrakt i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 25 cm średnicy), równomiernie rozsmarowujemy. na wierzchy układamy ponacinane jabłka (nacięciami do góry). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.