składniki na ciasto krucho drożdżowe:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki cukru pudru
170 g masła
50 ml mleka
1 jajko
40 g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, masło, jajko i siekamy nożem. Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do posiekanych składników, wlewamy letnie mleko. Całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
składniki na masę makową:
250 g suchego maku
80 g cukru
1 łyżka miodu
55 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
ok. 15 g masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 białka
wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia lub podgotowujemy przez ok. 15 – 20 min i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy.
dodatkowo do dekoracji:
lukier
kandyzowana skórka pomarańczowa