śledzie pod pierzynką

7346

składniki:
ok. 8 płatów śledziowych w oleju
2 ugotowane buraki lub upieczone
3 jajka
1 cebula
2 łyżki posiekanej pietruszki
ok. 5 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz

wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obiera i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy z musztardą, pietruszką oraz śmietaną na jednolity sos. Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na dnie salaterki, oprószamy pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy ze śledziami. Na śledzie wykładamy ok. 3 łyżki sosu. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wykładamy na śledzie z sosem, oprószamy je solą i pierzem. Wykładamy równomiernie pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy równomierni starte jajka i oprószamy je solą.

sledzie_pod_pierzynka

sledzie_pod_pierzynka2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here