ciasto z orzechową wkładką z masą kawową

9302

składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy dwa):
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej, samo dno,  papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 25 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty.

składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
7 białek
250 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę: 
350 g masła, miękkiego
3 jajka
150 g cukru
2 łyżeczki suchej kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
powidło śliwkowe
polewa czekoladowa (przepis tutaj)

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści, na puszystą masę (naczynie ze składnikami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem.

wykonanie ciasta:
Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy powidłem śliwkowym i układamy posmarowaną stroną na masie. Wierzch cista polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here