Wielkanocna pascha z bakaliami bez jajek

10828

składniki:
500 g białego sera, tłustego
100 g masła, miękkiego
70 ml śmietany
50-70 g cukru pudru
150 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g orzechów włoskich lub migdałów

wykonanie:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. 5 min., a następnie odsączamy na sitku. Orzechy lub migdały podprażamy na suchej patelni, a następnie razem ze skórką pomarańczową siekamy. Ser mielimy dwukrotnie. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo zmielony ser oraz śmietanę i miksujemy na gładką masę. Do sera dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej gazą/bawełnianą ściereczką lub małej tortownicy, wierzch również przykrywamy gazą. Obciążamy całość np. talerzykiem i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podanie paschę przekładamy na talerzyk, dowolnie dekorujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here