Wielkanocne bułeczki z rodzynkami do koszyczka

4220

składniki:
700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g drożdży
1 jajko
100 g cukru
180 ml letniej wody
180 ml letniego mleka
100 g miękkiego masła
100 g rodzynek sułtanek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta soli
dodatkowo:
1 jajko do smarowania

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z cynamonem oraz gałką muszkatołową do dużej miski. Dodajemy sól, jajko, pokrojone na kawałki masło oraz ciepłą wodę i mieszamy. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Wlewamy do ciasta i zagniatamy. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Na końcu dodajemy rodzynki i wgniatamy je w ciasto.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta formujemy kuleczki (gdyby ciasto bardzo się kleiło oprószamy ręce mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do natłuszczonych foremek do babeczek lub muffinek. Odstawiamy jeszcze na ok 15 min, do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15- 20 min., aż będą wypieczone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here