zajączki drożdżowe

2504

 

składniki:
300 g mąki
120 ml mleka
12 g drożdży
40 g masła
1 jajko
50 g cukru
1 szczypta soli
dodatkowo:
białko do smarowania
lukier do dekoracji

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy powoi swoją objętość, krótko zagniatamy i dzielimy na części: 6 dużych kulek (tułów), 6 małych kulek (głowa) i jeden kawałek ciasta, z którego formujemy wałek, kroimy go na 12 cienkich pasków na uszy a z pozostałej części ciasta formujemy malutkie kuleczki na ogonki.
Każdą małą kulkę łączymy za pomocą białka z dużą, układamy na blaszce do pieczenia. Uszu za pomocą wykałaczki wciskamy delikatnie w głowę zajączka a ogonki przyklejamy za pomocą białka z tyłu zajączka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20. min do podrośnięcia. Całe zajączki smarujemy białkiem.  Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy np. lukrem. /inspiracja z przepisu dr. Oetker/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here