składniki:
300 g mąki
120 ml mleka
12-15 g drożdży
40 g masła
1 jajko
50 g cukru
1 szczypta soli
dodatkowo:
jajo do posmarowania
dodatkowo:
opcjonalnie: kruszonka
wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na małe kuleczki (12-16 szt., w zależności od wielkości foremek) i wkładamy do foremek. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem. Opcjonalnie możemy posypać kruszonką. Pieczemy w 180 st. C. na bursztynowy kolor.