wielkanocne babeczki do koszyczka

1854

składniki:
300 g mąki
120 ml mleka
12-15 g drożdży
40 g masła
1 jajko
50 g cukru
1 szczypta soli
dodatkowo:
jajo do posmarowania
dodatkowo:
opcjonalnie: kruszonka

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na małe kuleczki (12-16 szt., w zależności od wielkości foremek) i wkładamy do foremek. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem. Opcjonalnie możemy posypać kruszonką. Pieczemy w 180 st. C. na bursztynowy kolor.

 

Wielkanoc 2015r. babeczki do Wielkanocnego koszyczka
Bułeczki do koszyczka Wielkanoc 2019r.
Bułeczki do koszyczka Wielkanoc 2019r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here